Dostupni linkovi

CRTA: Izlaznost do 16 časova 39,6 odsto, brojne nepravilnosti


Glasanje u Srbiji
Glasanje u Srbiji

Do 16 časova na glasanje za parlamentarne izbore je izašlo 39,6 odsto gradjana upisanih u birački spisak a povećava se broj nepravilnosti, saopštila je posmatračka misija CRTA "Gradjani na straži".

Nepravilnosti su zabeležene na četiri odsto biračkih mesta "što unosi zabrinutost u kvalitet procesa glasanja", navodi se u saopštenju i dodaje da su "nepravilnosti sada, osim u Istočnoj Srbiji i Vojvodini, dodatno uočene i na jugu Srbije".

Navodi se i da je povećan broj slučajeva u kojima se na biračkim mestima od gradjana ne traže identifikaciona dokumenta već se glasa samo na osnovu poziva za glasanje.

Kao i u prethodnom preseku, "primećene su neregularnosti koje se odnose na glasanje birača koji su već imali obeležen prst, nekorišćenje UV lampe i fotografisanje glasačkih listića".

Slučajevi vodjenja kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta zabeleženi su na dva odsto biračkih mesta, dodaje se u saopštenju.

Zabeleženi su slučajevi u kojima se pored biračkih mesta parkiraju kola sa stranačkim aktivistima sa spiskovima glasača koji u komunikaciji s članovima biračkih odbora rade uporednu analizu da li su njihovi "sigurni glasovi" izašli na biralište.

Dodaje se u saopštenju da je zabeleženo i da stranke šalju svoje predstavnike kod gradjana na privatne adrese proveravajući da li su glasali i vodeći evidenciju o tome.

XS
SM
MD
LG