Dostupni linkovi

Obama: Članstvo Britanije u EU jača njen uticaj u svetu


Dejvid Kameron i Barak Obama
Dejvid Kameron i Barak Obama

Američki predsednik Barak Obama danas je izjavio da članstvo Velike Britanije u EU jača uticaj Londona u svetu, navodeći da je ishod britanskog referenduma o ostanku u Uniji od ozbiljnog interesa za SAD koje imaju korist od toga da Britanija bude prosperitetnija putem članstva u EU.

Britanija je najbolja kada je lider snažne Evropi, rekao je Obama novinarima u Londonu nakon što se sastao sa premijerom Dejvidom Kameronom, prenosi Rojters.

Kameron je izjavio nakon susreta da je razumno poslušati mišljenje prijatelja o referendumu.

Obama je dodao da pristup velikom tržištu kao što je EU ima ogroman efekat i da ukoliko Britanija napustiEU eventualno može doći do trgovinskog sporazuma dve zemlje, ali da će u tom slučaju Britanija biti na kraju reda za takava dogovor.

Američki predsednik pozvao je juče Veliku Britaniju da ostane bliska svojim saveznicima u Evropi kako bi pomogla u međunarodnoj borbi protiv terorizma.

Obama je ovaj komentar dao u članku za "Dejli telegraf", objavljen ubrzo po njegovom dolasku u zvaničnu posetu Londonu u četvrtak uveče, prenosi Rojters.

Cilj Obamine posete je da Britance ubedi da ne glasaju za izlazak iz EU na referendumu 23. juna, navodi agencija.

Obama je u članku u britanskom listu naveo da je saradnja kroz razmenu obaveštajnih podataka i borbu protiv terorizma pa do sklapanja sporazuma o stvaranju radnih mesta i ekonomskom rastu, mnogo efektivnija ako se ostvaruje širom Evrope.

Obama je u četvrtak uveče stigao na londonski Stansted aerodrom u svoju petu i verovatno poslednju posetu Britaniji u svojstvu predsednika SAD.

XS
SM
MD
LG