Dostupni linkovi

Papa izbjeglicama na Lezbosu: Niste sami


Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo pozvao je u subotu izbjeglice na grčkom ostrvu Lezbos da ne gube nadu uvjeravajući ih da "nisu sami", a pozivajući svijet da "na dostojanstven način riješi migrantsku krizu", javile su svjetske agencije.

"Dragi prijatelji, hoću da vam kažem da niste sami.... Ne gubite nadu! Došao sam samo da bih bio s vama i da zatražim od svijeta da obrati pažnju na ovu tešku humanitarnu krizu i riješi je na dostojastven način", rekao je papa izbjeglicama na Lezbosu.

U zajedničkoj posjeti Lezbosu su i vaseljenski patrijarh Vartolomej, atinski arhiepiskop Jeronimos - poglavar Grčke pravoslavne crkve, i grčki premijer Aleksis Cipras.

Mnoge izbjeglice su ih dočekale na kolenima, a drugi su uzvikivali "Freedom!" (Sloboda).

Posjeta pape koju neki analitičari ocjenjuju i kao provokativnu, dolazi nakon kontroverznog sporazuma Evropske unije i Turske o zaustavljanju priliva migranata i njihovom vraćanju u Tursku.

Grčki mediji su javili da je papa ponudio da prihvati deset izbjeglica - osam iz Sirije i dvoje iz Afganistana. Vatikan je već primio dvije izbjegličke porodice.

Prva papina posjeta pošto je stupio na dužnost, bila je italijanskom ostrvu Lampeduza 2013. godine, povodom utapanja desetine migranata u pokušaju da se dokopaju Evrope.

XS
SM
MD
LG