Dostupni linkovi

Zaev: SDSM neće dozvoliti održavanje izbora 5. juna


Sukob policije i demonstranata u Skoplju
Sukob policije i demonstranata u Skoplju

Socijademokratski savez Makedoniije (SDSM) neće učestvovati, niti će dozvoliti održavanje vanrednih parlamentarnih izbora 5. juna, izjavio je danas lider najveće opozicione stranke u toj zemlji, Zoran Zaev.

Zaev je, na sastanku sa holandskim ambasadorom Vilijemom Vauterom Plompom, ocenio da su izbori zakazani za 5. jun neregularni i istakao da su u Makedoniji izbori mogući samo kad bude pročišćen birački spisak i sprovedene medijske reforme.

Zaev i Plom su, kako je saopštio SDSM, razgovarali o političkoj krizi u Makedoniji, o odluci o održavanju izbora 5. juna i o spornoj odluci makedonskog predsdednika Đorđa Ivanova da abolira političare protiv kojih se vode postupci.

Predsednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanovski danas pre podne je raspisao vanredne parlamentarne izbore u Makedoniji za 5. jun, iako je najveća opoziciona stranka SDSM i ranije tražila njiihovo odlaganje.

Bojkot izbora 5. juna ranije je najavila najveća opziciona stranka SDSM Zorana Zaeva i veći broj manjih stranaka, jer smatraju da još nisu ispunjeni uslovi za demokratske fer i kredibilne izbore.

Održavanje vanrednih parlamentarnih izbora je deo Dogovora iz Pržina kojim je trebalo da bude rešena dvogodišnja politička kriza, ali sprovđene tog dogovora u potpunosti, prema mišljenju najveće opzicione stranke, ometa vladajući VMRO DPMNE svojim odnosom i zloupotrebom državnih institucija.Izbori su prvo, prema Dogovoru iz Pržina, trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomereni za 5. jun, pod pritiskom SAD i EU, koje su, kao i makedonska opozicija, smatrale da nisu ispunjeni svi uslovi za fer i kredibilne izbore.

Da postoji problem oko datuma izbora poslednjih dana je ocenila i najveća albanska partija Demokratska unija za integracije, koje je deo Vlade Makedoniije sa nacionalnom makedonskom partijom VMRO DPMNE.

Politička kriza u Makedoniji, koja je podelila zemlju na dva tabora, počela je pre skoro dve godine kada SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da uđe u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.

Tokom protesta zbog te odluke u poslednja dva dana u Skoplju povređeno je više policajaca i demonstranata. Za večeras su najvljeni novi protesti.

XS
SM
MD
LG