Dostupni linkovi

Ivanov donio odluku o aboliciji za sve političare protiv kojih se vodi istraga


Gjorge Ivanov, predsjednik Makedonije
Gjorge Ivanov, predsjednik Makedonije

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov je objavio da je donio odluku o potpisivanju abolicije za sve političare protiv kojih se vodi istraga, protiv kojih je pokrenuta tužba, kao I za jednog političara koji izdržava zatvorsku kaznu.

U obraćanju građanima, Ivanov je naglasio da je donio odluku u interesu države I nacije s ciljem kraja političe krize.

“Sa namjerom da doprinesem u rješavanju krize I relaksiranju odnosa I smanjenju tenzija između suprotstavljenih političkih snaga I njihovih pristalica, a svjestan posljedica po državu I građane ukoliko se ništa ne preduzme u ovoj teškoj krizi, svjestan I posljedica po mene sa preduzimanjem ovog koraka, ali I sa snažnom vjerom da donosim odluku u interesu države I nacije, njene stabilnosti I nezavisnosti, odlučio sam da bude stavljen kraj ovoj agoniji Republike Makedonije”, rekao je Ivanov.

On je dodao da odluka koju je potpisao danas, stupa na snagu odmah.

Prema Ivanovu, kriza je nečiji tuđi interes I za nečije tuđe ciljeve, za nekoga ko hoće da ostvari svoj cilj preko zaraćenih političkih lidera I njihovih pristalica.

On je istakao da su političari otvorili toliko krivičnih postupaka između sebe, da su I jedni I drugi sada spremni da upotrijebe sva moguća sredstva samo da ne budu poraženi na sljedecim izborima.

Nakon što je opozicija objavila prisluškivane materijale, I dogovora iz jula prošle godine, formirano je tzv. Specijalno javno tužilaštvo, čiji je cilj da pokrene tužbe za sve navodne kriminale u kojima su učestvovali predstavnici vlade.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji trebaju biti održani 5. juna, a predsjednik parlamenta Trajko Veljanoski ovih dana treba to I zvanično saopštiti.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG