Dostupni linkovi

Šešelj: Nemam državljanstvo BiH


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Lider srpskih radikala Vojisav Šešelj izjavio je da nema državljanstvo BiH, ali da ima pravo na njega s obzirom na to da je rođen u Sarajevu, a da su mu majka i otac iz Hercegovine.

"Nikada ga nisam ni imao, ali bi valjda mogao da ga steknem, nadam se preko Republike Srpske. Ako budem tjerao mak na konac, ja ću to i da uradim", rekao je Šešelj.

Haško tužilaštvo u srijedu je najavilo da će se žaliti na oslobađajuću predsudu koju je sudsko vijeće Tribunala 31.marta izreklo Šešelju.

Šešelj je prošle sedmice u Beogradu podnio zahtjev za izdavanje pasoša i tada je najavio da mu je namjera prvo da ode u Zagreb, a zatim i u Sarajevo.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko potvrdio je da postoji odluka o zabrani ulaska Šešelja u BiH, koju je donio Carlos Westendorp 1998. godine. On je kazao kako ta odluka ne važi ako Šešelj ima bh. državljanstvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske donijelo je zabranu o ulasku Šešelja u tu državu neposredno nakon izricanja oslobađajuće presude u Haškom tribunlu.

Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine saopštilo je u srijedu, 6. aprila, da ne posjeduju evidenciju državljana BiH, odnosno da evidencije posjeduju entiteti.

"Obavještavamo Vas da se prema našim podacima Vojislav Šešelj nije odrekao bh. državljanstva i nemamo podataka da mu je bh. državljanstvo oduzeto", naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

XS
SM
MD
LG