Dostupni linkovi

Počinje vraćanje migranata iz Grčke u Tursku


Migranti čekaju na obali Turske, mart 2016.
Migranti čekaju na obali Turske, mart 2016.

Prva grupa migranata koji se nalaze u Grčkoj biće danas vraćena u Tursku, u skladu sa sporazumom EU i Turske, saopštili su izvori bliski EU.

"Turska i Grčka složile su se da 500 ljudi bude iz Grčke prebačeno u Tursku 4. aprila, ako u poslednjem trenutku ne dođe do nekih problema", rekao je agenciji Frans pres isti izvor i dodao da su u pitanju izbeglice iz Sirije, Avganistana i Pakistana koje nisu podnele zahteve za azil.

To je prva grupa migranata koja će biti vraćena u Tursku otkako je 20. marta stupio na snagu sporazum EU i Turske.

Sa druge strane, Grčka je odbila da precizira broj izbeglica koji će biti poslat u Tursku u skladu sa sporazumom, ali su tamošnji mediji preneli da bi oko 750 izbeglica trebalo da bude vraćeno u Tursku od ponedeljka do srede.

Evropska agencija za kontrolu spoljnih granica Fronteks obezbediće čamce za transport migranata, rekao je isti izvor.

Predviđeno je da najpre budu vraćeni migranti s grčkih ostrva Lezbos i Hios, jer se na tim lokacijama nalazi najveći broj ljudi, pristiglih uglavnom posle stupanja sporazuma na snagu.

Sporazumom je predviđeno da Atina može pod određenim uslovima u Tursku da vrati sve migrante i tražioce azila koji su pristigli na teritoriju Grčke posle 20. marta.

Grčki parlament usvojio je u petak uveče po hitnom postupku zakon koji reguliše način vraćanja izbeglica i povećanje broja centara za azil u Grčkoj.

U Grčkoj ima više od 52.000 izbeglica blokiranih nakon zatvaranja balkanske izbegličke rute.

XS
SM
MD
LG