Dostupni linkovi

Banja Luka: Uhapšeno deset osoba za štetu od 123 miliona KM


Bobar banka u Banjaluci
Bobar banka u Banjaluci

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je deset osoba osumnjičenih da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM i na taj način nanijeli štetu bankarskom sistemu i finansijskom statusu Bosne i Hercegovine.

Direktorka Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac i direktorka Investiciono-razvojne banke (IRB) RS Snežana Vujinić uhapšene su danas u akciji koju Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa) sprovodi u vezi s aferom "Bobar banka".

Banjalučke Nezavisne novine objavile su da je hapšenje Injac i Vujinić potvrđeno u vrhu bezbjednosnih agencija u BiH, a novinarske ekipe i dalje čekaju ispred zgrada Agencije za bankarstvo RS i IRB-a, gde su rano jutros ušli pripadnici Sipe.

Bijeljinska BN TV objavila je da su pripadnici SIPA pretresli i preduzeće Autosemberija iz Bijeljine, koje je u okviru Bobar grupacije.

Privedeno je nekoliko osoba ze firme, ali na radnom mestu nije bio direktor Autosemberije Darko Jeremić.

Akcija Tužilaštva BiH i Sipe je rezultat višemesečne istrage krivičnih dela vezanih za Bobar banku, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarskog sektora.

Tvrdi se da je putem malverzacija u Bobar banci naneta šteta od 123 miliona maraka.

Uhapšeni se sumnjiče da su davali kredite preduzećima i privrednim subjektima koji su povezani ili su suvlasnici Bobar banke znajući da neće moći naplatiti potraživanja. Znali suda će prouzrokovati stečaj Bobar banke I ozbiljno uzdrmati bankarski sistem Bosne I Hercegovine, saopštio je portparol Tužilaštva BiH Boris Gurbešić.

“Navedene osobe osumnjičene su da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organizovanog zločinačkog udruženja, djelujući u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama RS, te su na taj način nanijeli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 miliona KM “ – istakao je Grubešić te dodao da su kriminalne aktivnosti nanijele i veliku štetu kreditnom rejtingu Bosne i Hercegovine.

“Idovele do toga da se MMF aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru. Takođe, ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u Bobar banci, uključujući sredstva gradova, opština, preduzeća, zdravstevnih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba te je nanesena višemilionska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH.” – naveo je Grubešić

Osim IRB-a RS i Agencije za bankarstvo, pretresane su i prostorije Bobar banke te Bobar Autosemberije.

“Uhapšeni se sumnjiče za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, zloupotrebu ovlaštenja u privredi, pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, neprijavljivanje pripremanja krivičnog djela i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, saopšteno je iz Sipe. Pripadnici Sipe pretresaju objekte na tri lokacije na području Bijeljine i Banjaluke s ciljem pronalaženja i oduzimanja dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Uhapšeni će biti privedeni u službene prostorije Sipe radi kriminalističke obrade, nakon čega će se, shodno uputstvima postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.” – saopštila je portparol Sipe Kristina Jozić.

Počinitelji su davali kredite i bankarske garancije bez poštovanja zakonom propisanih procedura, plasirane preduzećima i privrednim subjektima različitih vlasnika koji su povezani ili su suvlasnici Bobar banke, te su znali da se naplata neće moći realizirovati i da su korištene nezakonite garancije, te da će nastupiti šteta, koja će prouzrokovati stečaj navedene banke i ozbiljne potrese u bankarskom sektoru BiH.

Ovakve nezakonite aktivnosti nanijele su veliku štetu kreditnom rejtingu BiH i dovele do toga da se MMF aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru. Također, ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u Bobar banci, uključujući novac gradova, opština, preduzeća, zdravstevnih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba te je nanesena višemilionska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH.

XS
SM
MD
LG