Dostupni linkovi

Brisel: Osim Abdeslama uhapšena još dvojica osumnjičena za pariske napade


Poternica za Salahom Abdeslamom
Poternica za Salahom Abdeslamom

Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je da su u petak tokom policijske operacije u naselju Molenbek u Briselu uhapšena tri osumnjičena, uključujući i najtraženijeg bjegunca nakon prošlogodišnjih terorističkih napada u Parizu Salaha Abdeslama.

Belgijski mediji javili su da je okončana operacija tokom koje je u Briselu uhapšen Abdeslam.

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je da će njegova zemlja zatražiti izručenje Abdeslama.

Policijska akcija je trajala u Molenbeku, naseljenom mahom muslimanskim doseljenicima iz Maroka i belgijska televizija je u direktnom prenosu pokazala kuću u kojoj su se skrivali još neki ekstremisti, vjerovatno jataci Abdeslama.

Njega i još dvojicu ekstremista belgijski i francusku policajci otkrili su u utorak u briselskoj četvrti Fore, ali su poslije okršaja s antiterorističkim snagama, u kojem je poginuo jedan ekstremista, Abdeslam i još jedan militant uspjeli da pobjegnu preko krovova.

Policija je otkrila otiske prstiju Abdeslama u stanu iz kojeg je pobjegao i uspjela da presretne njegov telefonski poziv jednom jataku u Molenbeku i tako došla do saznanja gdje se krije, pa je u petak organizovana potjera policije i vojske neviđenih razmjera i Abdeslam je posije vatrenog okršaja sa snagama reda ranjen i uhapšen.

Abdeslam je bio među nekoliko ekstremista koji su napali kafiće, rok koncert i stadion u Parizu 13. novembra prošle godine. U napadima je ubijeno 130 ljudi.

XS
SM
MD
LG