Dostupni linkovi

Hag: Presuda Šešelju 31. marta, ne mora da prisustvuje


Vojislav Sešelj
Vojislav Sešelj

Haški tribunal saopštio je danas da će presuda Vojislavu Šešelju biti izrečena 31. marta u 10.00 sati, bez prisustva optuženog.

Takođe, Tribunal je pozvao Šešelja da do 22. marta pisanim putem obavijesti sud da li želi da prati izricanje presude putem videolinka iz Beograda.

U obrazloženju odluke, koje je potpisao sudija Mandiaje Nijang, navodi se da će presuda biti izrečena 31. marta uprkos odsustvu optuženog, ne zato što se njegovo prisustvo ne zahtijeva, već zato što on odbija da bude prisutan i što vlasti Srbije ne primjenjuju adekvatna sredstva da ga na to primoraju.

Raspravno vijeće Tribunala odluku je donijelo većinom glasova predsjedavajućeg Antonetija i sudija Flavije Latanci (Flavia Latanzzi), uz izdvojeno mišljenje trećeg sudije Mandaje Nijanga (Mandyae Niang) koji se nije složio da izloženi razlozi opravdavaju izricanje presude u odsustvu optuženog.

Odluka da prvostepena presuda Šešelju bude izrečena u odstustvu optuženog je bez predsedana u dosadašnjoj istoriji tribunala.

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Tužilaštvo je, u završnoj riječi, tražilo da bude osudjen na 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se branio sam, da bude oslobođen.

XS
SM
MD
LG