Dostupni linkovi

Nova inicijativa o nezavisnosti Škotske


Prizor sa referenduma o nezavisnosti Škotske, septembar 2014.
Prizor sa referenduma o nezavisnosti Škotske, septembar 2014.

Škotska narodna partija (SNP) pokrenuće ovog leta novu inicijativu o nezavisnosti, izjavila je u subotu predsednica stranke Nikola Sterdžon, godinu i po dana posle referenduma na kome su se građani Škotske izjasnili za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, javile su svetske agencije.

Škoti su 18. septembra 2014. godine s 55 odsto glasova odbacili predlog o nezavisnosti, ali je SNP odmah posle toga najavio da neće odustati od svoje namere da jednog dana ponovi glasanje.

"Naš san je nezavisna Škotska. Ovog leta pokrećemo inicijativu da dobijemo što veću podršku za nezavisnost", izjavila je predsednica SNP-a na skupu u Glazgovu pred oko 3.000 pristalica stranke.

Nikola Sterdžon je ranije rekla da se zalaže i za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, povodom referenduma zakazanog 23. juna. Analitičari su ocenili da bi to glasanje moglo da utiče na ponovno pokretanje pitanja o nezavisnosti Škotske.

Kraljevina Škotske je bila nezavisna država do 1. maja 1707. godine kada je ukazom o ujedinjenu ušla u zajednicu s Engleskom i tako je nastalo Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG