Dostupni linkovi

Južna Osetija: Uskoro referendum o prisajedinjenju Rusiji


Leonid Tibilov
Leonid Tibilov

Predsjednik Južne Osetije Leonid Tibilov rekao je da njegova zemlja želi da održi referendum o "specijalnoj formi" za prisajedinjenje Rusiji, kao jedan od njenih regiona.

Tibilov je u obraćanju južnoosetijskom parlamentu izjavio da će mapa puta za održavanje referenduma biti izrađena u roku od godinu dana.

"Zabrinuti smo zbog pogoršane situacije u svijetu, dešavanja u Ukrajini, Siriji i cijelom Bliskom istoku, kao i širenja NATO-a prema granicama Rusije, te militarističke antiruske i antiosetijske retorike naših južnih susjeda", istakao je Tibilov, prenosi ruska novinska agencija TASS.

On je napomenuo da je "drevni san" Južne Osetije ponovno ujedinjenje sa Rusijom i odvojenim osetijskim narodom. TASS navodi da je Tibilov sugerisao na Sjevernu Osetiju, koja je dio Ruske Federacije.

U sklopu priprema za referendum, biće izvršene izmjene Ustava čime će biti omogućeno predsjedniku Južne Osetije da od Moskve zatraži da se integriše. Trenutno zvanično ime Republika Južna Osetija biće izmijenjeno u "Alanija" kako bi se lakše prisajedinili sa ruskim regionom Sjeverna Osetija-Alanija.

Južna Osetija je proglasila nezavisnost 1990. godine, nakon čega su izbili sukobi sa Gruzijom koje je okončano 1992. godine.

XS
SM
MD
LG