Dostupni linkovi

Kongres poslao nove sankcije Sjevernoj Koreji Obami na potpis


Barak Obama
Barak Obama

Američki kongres usvojio je u petak nove sankcije za Sjevernu Koreju i poslao predsjedniku Barku Obami na potpis, reagujući na njeno četvrto testiranje nuklearnog oružja, saopšteno je u Vašingtonu.

Predstavnički dom Kongresa usvojio je nacrt zakona o novim sankcijama s 408 glasova.

Senat je u četvrtak jednoglasno usvojio tekst zakona o uvođenju sankcija za sve osobe ili preduzeća koji podržavaju vlasti u Pjongjangu u nabavci i proizvodnji oružja za masovno uništavanje.

Senatori Ted Kruz i Marko Rubio, stranački kandidati za predsedničke izbore, prekinuli su predizbornu kampanju kako bi došli na glasanje u Senatu.

"Taj diktatorski režim treba da shvati da mora da snosi posljedice za svoja djela", izjavio je predsjednik Predstavničkog doma Pol Rajan.

Sjeverna Koreja saopštila je 7. februara da je uspješno lansirala posmatrački satelit uz pomoć rakete dugog dometa. Ta najava je izazvala brojne međunarodne osude jer se to dogodilo mjesec dana nakon što je Pjongjang naveo da je izveo prvu probu hidrogenske bombe koja je mnogo snažnija od atomske bombe.

Sjeverna Koreja provela je tri atomske probe koje koriste nuklearnu fisiju, 2006, 2009. i 2013. godine. Zbog tih proba, toj zemlji su uvedene međunarodne sankcije.

Ranijim rezolucijama UN Sjevernoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističih raketa.

XS
SM
MD
LG