Dostupni linkovi

Misija OEBS-a na Kosovu obučava bivše pripadnike „Civilne zaštite“


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Misija OEBS-a na Kosovu započela je obuku 378 bivših pripadnika „Civilne zaštite“ iz severnog Kosova o institucionalnom i pravnom okviru na Kosovu, uključujući i prava zajednica.

Obuka u trajanju od šest nedelja organizuje se na zahtev kosovskog ministarstva za dijalog i održava se na Akademiji za javnu bezbednost u Vučitrnu.

„Misija OEBS-a sprovodi ovu obuku kao deo svoje podrške sprovođenju briselskog sporazuma koji je postignut između Prištine i Beograda pod pokroviteljstvom Evropske unije,“ istakao je šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jean-Claude Schlumberger.

„Srećni smo što možemo da doprinesemo ovom procesu i verujemo da će na kraju rezultat biti pružanje boljih usluga za ljude iz svih zajednica na Kosovu. U ime aktera želeo bih takođe da se zahvalim Akademiji za javnu bezbednost i njenom osoblju na podršci i na obezbeđivanju prostorija za obuku. “

Zajedno za ambasadorom Jean-Claude Schlumberger-om, Ministarka za dijalog Edita Tahiri, Generalni sekretar u Ministarstvu za administraciju lokalne uprave, Besnik Osmani, Generalni direktor Akademije za javnu bezbednost Ismail Smakiqi, kao i predstavnica EULEX-a Eva Gutjahr, obratili su sen prisutnim polaznicima .

378 polaznika su nedavno potpisali ugovore i radiće u različitim ministarstvima i agencijama na Kosovu. Obuka će biti nastavljena specifičnijim modulom koji se odnosi na civilnu službu, a sprovodiće ga kosovski Institut za javnu administraciju.

Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat koji obuhvata zaštitu i promovisanje ljudskih prava i prava zajednica, osnaživanje vladavine zakona i razvoj sektora javne bezbednosti. Misija redovo organizuje napredne i specijalizovane obuke za pripadnike agencija za sprovođenje zakona.

XS
SM
MD
LG