Dostupni linkovi

Fabijus: Nećemo slati kopnene trupe u Siriju


Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus vjeruje da njegova zemlja neće poslati kopnene vojne snage u operaciju u Siriji.

"Bilo bi nezamislivo da pošaljemo francuske vojnike u kopnene operacije u Siriji. Štaviše, bili bismo u tome usamljeni, pošto nijedna druga zemlja ne namjerava da preduzme takav korak", rekao je Fabijus u intervjuu listu "Figaro".

On je dodao da "iskustvo iz oružanih sukoba u prošlosti pokazuje da je takve ratove nemoguće dobiti u zemljama uz pomoć vojski drugih država".

"Naravno, vojna avijacija međunarodne koalicije može da pomogne i sposobna je da pruži podršku, ali u stvarnosti takve vojne operacije moraju biti provedene od strane predstavnika lokalne populacije i zemalja regiona", naglasio je najviši francuski diplomata.

Na pitanje da li Francuska pokazuje nedosljednost time što je prvo odbacila ideju o vazdušnim udarima u Siriji da bi potom objavila da su oni neophodni, Fabijus je odgovorio da je Pariz "dobio verifikovane podatke o tome da militanti `Islamske države` pripremaju u Siriji terorističke napade na Francusku i ostale zemlje".

"Suočena sa takvim prijetnjama, Francuska je odlučila da vrši izviđačke letove, što će nam omogućiti da obavimo vazdušne udare ako oni budu potrebni. To je legalna samoodbrana", rekao je Fabijus.

On je dodao da u svemu tome "nema nedosljednosti", jer je Pariz samo prilagodio stav pojavi nove prijetnje, čije je postojanje dokazano.

XS
SM
MD
LG