Dostupni linkovi

Više od 5.000 izbeglica ušlo u Hrvatsku


Oko 5.400 izbeglica dosad je ušlo u Hrvatsku, objavila je jutros Hrvatska radiotelevizija pozivajući se na podatke Crvenog krsta.

Taj broj daleko je veći od očekivanih između 1.500 i 1.800 izbeglica, a novi i dalje pristižu.

Pozivajući se na svoje reportere s lica mesta, televizija N1 je javila da izbeglice sada ulaze peške u Hrvatsku i preko graničnih prelaza Tovarnik i Batina. Izbeglice u Tovarniku pešače iz prihvatnog centra prema železničkoj stanici.

Policija je sinoć saopštila da je Hrvatska sinoć do 20.50 prihvatila oko 1.200 izbeglica koje najpre dovodi u Tovarnik, a potom raspoređuje po prihvatnim centrima u Kutini, Ježevu, Sisku i Zagrebu.

Mediji javljaju da je voz koji je iz Tovarnika prevozio oko osamsto izbeglica stigao rano jutros u Dugo Selo, gde se nalazi prihvatni centar Ježevo, ali su oni, prema poslednjim informacijama, ipak upućeni u Zagreb, gde se nalazi centar za tražitelje azila.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je sinoć u Tovarniku da Hrvatska ima potpunu kontrolu granice i da ne organizuje koridore za prolaz izbeglica prema Evropskoj uniji. On je rekao da nijedna osoba nije prešla granicu, već da su svi privedeni i dovezeni u Tovarnik, odakle se organizovano prevoze u druge prihvatne centre.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je spremna u jednom danu da primi između 1.500 i 1.800 izbeglica.

XS
SM
MD
LG