Dostupni linkovi

Kijev: 90 povređenih u neredima ispred parlamenta


Foto: AFP
Foto: AFP

Najmanje 90 pripadnika ukrajinskih snaga bezbednosti povređeno je danas u neredima koji su izbili ispred ukrajinskog parlamenta u Kijevu, izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov koji je optužio pristalice eksremno desničarske stranke Svoboda za nerede s policijom."Gotovo 90 osoba je povređeno ispred parlamenta", rekao je Avakov koji je optužio nacionalističku stranku Svoboda da je provocirala policiju.

Ukrajinska policija uhapsila je oko 30 ljudi tokom nemira ispred zgrade parlamenta u Kijevu, uključujući osobu koja je bacila bombu izjavio je Avakov.

Novinari sa lica mjesta javili su ranije da su pripadnici radikalne grupe "Desni sektor" brutalno napali policajce dugim motkama i dimnim bombama.

Neredi su izbili ispred parlamenta u kojem su poslanici raspravljali o nacrtu ustavnih reformi koji zahteva Zapad.

Ukupno 265 poslanika usvojilo je u načelu nacrt reforme posle burne rasprave pred skupštinskom govornicom.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko najavio je polovinom jula ustavne reforme koje predviđaju veću autonomiju za područja na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Zapad smatra te reforme velikim korakom u političkom rešavanju sukoba u kojem je od aprila 2014. poginulo više od 6.500 ljudi.

Međutim, prema nacrtu, nije potvrđen status poluautonomije teritorija pod kontrolom pobunjenika, kao što to oni zahtevaju.

Prema tekstu reforme, taj poseban status može samo da odredi poseban zakon i to samo za period od tri godine, ne duže.

"Decentralizacija" i "specijalni status" pobunjeničkih regiona Donjecka i Luganska predviđeni su mirovnim sporazumom postignutim u Minsku polovinom februara.

XS
SM
MD
LG