Dostupni linkovi

Keri na obeležavanju 20 godina diplomatskih odnosa Vijetnama i SAD


Državni sekretar SAD Džon Keri danas je u Hanoju prisustvovao proslavi 20. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Vijetnama i SAD.

"Ovaj put ka pomirenju naših zemalja zaista je jedan od značajnijih istorijskih događaja između dve zemlje, koje su bile u ratu i koje su uspele da nađu prostora za izgrađivanje novog odnosa", rekao je Keri tokom sastanka sa vijetnamskim predsednikm Truongom Tanom Sangom.

Vijetnamski šef države rekao je da su dve zemlje prošle teške trenutke, ali da su sada "dobri i bliski prijatelji" .

Keri se osamdesetih godina prošlog veka, dok je bio senator, zalagao za normalizaciju odnosa ; Hanoja i Vašingtona, i u tom cilju je nekoliko puta bio u Vijetnamu. Prethodno je u Vijetnamu bio '70-tih godina, u uniformi američkog vojnika.

Diplomatski odnosi SAD i Vijetnama ponovo su uspostavljeni 1995. godine.

Vlada predsednika SAD Baraka Obame prošle godine je ukinula zabranu prodaje oružja Vijetnamu, čime je omogućeno da SAD snabdevaju Hanoj opremom za obalsku stražu, a zvaničnici kažu da bi za dalju pomoć Vijetnam morao da poboljša ljudska prava u zemlji. Vijetnam je među nekoliko južnoazijskih država koje se spore s Kinom oko Južnog kineskog mora i traži podršku SAD za rešenje spora.

XS
SM
MD
LG