Dostupni linkovi

Clinton: Trgovinski embargo protiv Kube mora prestati


Predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton pozvala je Kongres da prekine stari američki trgovinski embargo protiv Kube i nazvala ga "neuspješnom politikom" koja nije nimalo pridonijela promjeni na tom komunističkom ostrvu.

Clinton koja je bila državna tajnica predsjedniku Baracku Obami, govor u Miamiju iskoristila je da pokaže razliku u odnosu na dvojicu potencijalnih republikanskih kandidata na izborima u novembru 2016. godine- na bivšega floridskog guvernera Jeba Busha i floridskoga senatora Marca Rubia.

Bush i Rubio su zbog kubanskoga kršenja ljudskih prava kritični prema Obaminoj odluci da obnovi diplomatske odnose s Havanom, ali Clinton tvrdi da su diplomacija i angažman korisni za popravak stanja u toj zemlji.

"Kubanski embargo mora jednom zauvijek otići", rekla je Clinton u govoru u regiji u kojoj je osamdeset posto od 1,5 miliona Amerikanaca kubanskog porijekla.

Obama je ove godine i službeno obnovio diplomatske odnose s Kubom, karipskim ostrvom oko 150 km od Floride, nakon više od pola stoljeća neprijateljstva.

Ali, embargo, uveden 1962., može ukinuti jedino Kongres, a ne čini se da su republikanski kongresnici spremni to i učiniti.

XS
SM
MD
LG