Dostupni linkovi

EP: Usaglašen tekst rezolucije o Srebrenici


Predstavnici vodećih političkih grupa u Evropskom parlamentu usaglasili su danas nacrt rezolucije o Srebrenici, o kome će se sjutra, 9.jula, glasati na plenarnoj sjednici u Strazburu.

Rezolucija o Srebrenici uvrštena je u dnevni red nakon što je prijedlog hrvatskog poslanika Ivana Jakovčiča da se donese ranije ovog mjeseca najpre odbačen, a zatim prihvaćen u vanrednoj proceduri.

U nacrtu koji je nastao usaglašavanjem prijedloga koji su juče podnijeli predstavnici sedam poslaničkih grupa (narodnjaci, socijalisti, liberali, zeleni, konzervativci i dvije manje euroskeptične stranke) oštro se osuđuje genocid u Srebrenici, koji je u skladu sa presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde i označen kao genocid.

U nacrtu piše da su odgovorni za masovnu egzekuciju više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka iz Srebrenice, snage bosanskih Srba pod komandom Ratka Mladića, uz učesće paravojnih i neregularnih jedinica.

"To je najveći ratnoi zločin koji se desio u Evropi nakon Drugog svetskog rata", piše u prijedlogu rezolucije.

U usaglašenom tekstu se podsjeća da se oko 1 200 Srebreničana još vode kao nestali, kao i da su na hiljade žena i djece deportovani, a mnoge žene su i silovane.

"Tragični događaji u Srebrenici su ostavili duboke emocionalne ožiljke i stvorili dugotrajne prepreke političkom pomirenju naroda Bosne i Hercegovine", piše u tekstu.

Ističe se i suodgovornost Ujedinjenih nacija, koje nisu ispunile mandat da zaštite stanovnike "zaštićenih zona".

XS
SM
MD
LG