Dostupni linkovi

Grupa aktivistkinja prešla granicu između dve Koreje


Grupa aktivistkinja predvođenih američkom feministkinjom Glorijom Stajnem prešla je u nedelju jednu od najmilitarizovanijih granica na svetu između Severne i Južne Koreje da bi promovisala pomirenje dve zemlje.

Oko podne po lokalnom vremenu (5.00 časova po centralnoevropskom vremenu) 30 aktivistkinja iz 15 zemalja prešlo je autobusom takozvanu Demilitaizovanu zonu između dve Koreje, koja deli dve zemlje.

One su prvobitne želele da pređu granicu peške ali im to nije dozvoljeno iz, kako je rečeno bezbednosnih razloga. Na kraju su vlasti Severne Koreje dozvolile da autobus iz Južne Koreje dođe do granice da ih pokupi i preveze s drug strane granice.

Prelazi preko ove granice aktivistkinje su kritikovane kao manipulilaciju režima iz Pjongjanga, kome se redovno upućuju otužbe za kršenje ljudskih prava.

Ova grupa je prvobitno želela da pređu granicu u Panmundžom, gde je potpisano primirje 1953. godine, i gde su s jedne i druge strane vojnici Južne Koreje i Amerikanci, a s druge vojnici Severne Koreje. Južna Koreja se usprotivila tom planu i grupa je morala da ide drugim putem i da pređe granicu u zapadnom delu Demilitarizovane zone (DMZ).

Suprotno svom nazivu ta zona spada u jedne od najmilitarizovanijih na svetu. Radi se o pojasu zemlje širokom četiri kilometaradugom 248 kilometara, prošaranom elektrificiranim ogradama, miniranim poljima ; protivtenkovskim zidovima. Vojna demarkaciona linija koja obeležava granicu između dve države prolaizi kroz centar Demilitarizovane zone.

Aktivistkinje žele ovim gestom da podstaknu ideju o postizanju pravog mirovnog sporazuma koji treba da zameni primirje kojim je okončan sukob 1950-1953 ali koji formalno nije okončao rat između dve Koreje. Ova godina obeležava 70 godina od podele Korejskog poluostrva.

One su hodale, nosile plakate i pevale do prvog punkta sa severnokorejske strane Demilitarizovane zone, onda ih je pokupio autobus, a sa južnokorejske strane dočekao ih je veliki broj novinara.

Aktivistkinje, među kojima su bile dobitnice Nobelove nagrade za mir Lejmah Gbove iz Liberije i Mejrid Magvajer iz Severne Irske, takođe žele da skrenu pažnju na bol porodica razdvojenih podelom poluostrva. Na konferenciji za štampu u subotu Liberijka Lejmah Gbove, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2011. godine, ocenia je da je ta inicijativa bila uspešna.

"Ne samo da smo dobili zeleno svetlo za naš istorijski prelaz nego smo i postigle da dve korejske vlade komunciraju. To je uspeh", rekla je ona. Kritičari su im zameril da su dozvolile da se upotrebe kao instrument propagande Severne Koreje i da idu na ruku severnokorejskom režimu koji se redovno optužuje za kršenja ljudskih prava.

"Mi smo potpuno svesne da ovde ima restrikcija. To je savršeno jasno", odgovorila je 81-ogodišnja ; Glorija Stajnem i dodala da su "postigle cilj" i obavile "građansku diplomatiju".

XS
SM
MD
LG