Dostupni linkovi

Điping: Konfrontacija Kine sa SAD bila bi "katastrofalna


Konfrontacija Kine sa SAD bila bi "katastrofalna" izjavio je danas kineski predsjednik Si Đinping i naglasio da ove zemlje treba da se uzajamno poštuju.

Si je ovo rekao tokom redovnih godišnjih strateških i ekonomskih razgovora zvaničnika dvije države.

Diplomate očekuju da će teme diskusije u Pekingu biti kineska valuta juan, Sjeverna Koreja i tenzije u Južnom kineskom moru.

Si je rekao da su interesi Kine i SAD u ovom trenutku međusobno povezani više nego ikada do sada i da dvije zemlje mogu da imaju veliku korist od međusobne saradnje.

"Kinesko-američka konfrontacija bila bi definitivno katastrofalna za ove dvije zemlje i svijet. Treba da se uzajamno poštujemo i da se tretiramo ravnopravno. Treba da poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet druge zemlje i da poštujemo izbor druge države na putu razvoja", rekao je kineski predsjednik.

Američku delegaciju na razgovorima u Pekingu predvodi državni sekretar Džon Keri, koji je u uvodnom obraćanju rekao da SAD ne pokušavaju da sputaju Kinu.

Predsjednik SAD Barak Obama saopštio je iz Vašingtona da su SAD posvećene izgradnji "novog modela" odnosa sa Kinom, koji je definisan saradnjom i konstruktivnim rješavanjem nesuglasica.

XS
SM
MD
LG