Dostupni linkovi

Ustavni sud BiH: Ocjena ustavnosti provjere podataka u RS


Ustavni sud BiH će danas i sutra razmatrati ocjenu ustavnosti odluke Vlade RS o provjeri tačnosti i istinitosti podataka tokom prijave prebivališta. Ocjena ustavnosti Zakona o pravima povratnika u RS.

Ocjena ustavnosti odluke Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka tokom prijave prebivališta na teritoriji RS, tema je današnje i sutrašnje sjednice Ustavnog suda BiH, a na osnovu apelacija predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića.

Izetbegović je 9. maja podnio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Vlade Republika Srpska o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske od 17. aprila.

U obrazloženju se navodi da se Izetbegović odlučio na ovaj korak “radi zaštite ustavnopravnog poretka, zaštite prava i interesa BiH i svih njenih državljana, te s cilju vraćanja stanja u ustavne i zakonske okvire”.

On smatra da su ovom odlukom “ugrožena ustavom zagarantovana prava povratnika, jer su stvorene neopravdane administrativno-pravne barijere za efektivan povratak”.

Prije Izetbegovića, sličnu apelaciju Ustavnom sudu BiH podnio je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Na dnevnom redu plenarne sjednice Ustavnog suda BiH je i zahtjev 34 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u Republiku Srpsku i Brčko distrikt, koju je donio zakonodavac u Federaciji BiH.

Parlament FBiH usvojio je Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u Republiku Srpsku, kojim se omogućava svima koji to žele da se mogu prijaviti i glasati u Republiku Srpsku, a sva prava zadržati u FBiH.

Federalnim zakonom o pravima povratnika uređuju se uslovi, način i postupak za ostvarivanje i korištenje prava stečenih na osnovu federalnih zakona i drugih propisa povratnika u RSi Brčko distriktu iz oblasti socijalne zaštite, boračko-invalidske i zdravstvene zaštite, te prava iz oblasti poreza na dohodak.

Prava iz ovog zakona mogu ostvariti osobe koje su se dobrovoljno vratile i prijavile u prijeratno mjesto prebivališta koje su imale do 30. aprila 1991. godine u Republici Srpskoj, te koje su imale prebivalište ili boravište u FBiH po osnovu statusa raseljenog lica.

XS
SM
MD
LG