Dostupni linkovi

Počeo kontrolni popis stanovništva u BiH


U BiH jutros je počela postpopisna anketa ili kontrolni popis stanovništva, domaćinstava i stanova, potvrdila je Srni savjetnica za odnose sa javnošću u Agenciji za statistiku BiH Mirsada Adembegović.

Ova postpopisna anketa odvijaće se svakim danom od 9.00 do 21.00 sat, uključujući i dane vikenda, do 10. novembra. Obuhvatit će oko 50.000 osoba u oko 16.000 domaćinstava u 107 opština i 240 popisnih krugova.

"Svi građani koje posjete kontrolori imaju obavezu da odgovore na pitanja tačno i potpuno, kao i na pravom popisu", istakla je Adembegovićeva.

Anketirani će odgovarati na ukupno 16 pitanja, sačinjenih u upitniku za domaćinstvo i stan i u popisnici za osobe. U upitniku su pitanja u vezi sa osnovnim osobinama stambene jedinice i domaćinstva, kao i pitanja o poljoprivredi, a u popisnici pitanja koja se odnose na osobe i njihove karakteristike - obrazovne, ekonomske i druge.

U izabranom popisnom krugu neće se anketirati, odnosno popisivati svi građani već samo članovi domaćinstava izabranih metodom slučajnog uzorka, odnosno popisivat će se svi članovi svakog desetog domaćinstva u jednom popisnom krugu.

Cilj ove postpopisne ankete jeste da se analizom uporednih podataka iz popisa i postpopisne ankete izračunaju dvije vrste indikatora kvaliteta popisa, indikatori obuhvata i indikatori sadržaja, saopšteno je juče iz Agencije za statistiku BiH.
XS
SM
MD
LG