Dostupni linkovi

CeSID: SNS 24,7 posto, DS 23,2 posto glasova


Koalicija koju predvodi Demokratska stranka na parlamentarnim izborima osvojila je 23,2 odsto glasova, a koalicija koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) osvojila 24,7 odsto glasova izašlih na izbore, pokazuju uslovni preliminarni rezultati CESID-a.

Koalicija SPS-PUPS-JS je na parlamentarnim izborima osvojila 16,6 posto glasova, za Preokret je glasalo 6,6 odsto, a za DSS glasalo je 7,2 odsto, saopštio je programski direktor CeSID-a Marko Blagojević na konferenciji za novinare.

URS je osvojio 6,1 odsto glasova izašlih, za SRS je glasalo 5 odsto, NOPO je osvojio 0,5 odsto glasova, Koalicija Albanaca Preševske doline je osvojila 0,2 odsto glasova.

SDA Sandžaka osvojila je 0,4 odsto, odnosno mandata, SVM osvojio je 2,4 odsto, odnosno mandata, dok su Dveri osvojile 3,7 odsto.

Reformistička stranka sa 0,2 odsto i Pokret radnika i seljaka Zorana Dragišića sa 1,5 odsto glasova su takođe ostale izvan parlamenta.

Izvan parlamenta ostali su i Socijaldemokratski savez Nebojše Lekovića sa 0,4 odsto glasova i Komunistička partija Josip Broz sa 0,1 odsto glasova.

Blagojević je podsetio da je cenzus za manjinske stranke 0,4 odsto i naveo da je Savez vojvođanskih Mađara dobio 2,4 odsto glasova i ušao u parlament. Poslanika će dobiti i manjinska lista Nijedan od ponuđenih odgovora Đorđa Vukadinovića, koja je osvojila 0,5 odsto. Na granici cenzusa su manjinska SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina sa 0,4 odsto glasova i manjinska lista Sve zajedno koja je takođe osvojila 0,4 odsto. Izvan parlamenta ostali su i Koalicija Albanaca Preševske doline osvojila je 0,2 odsto i Crnogorska partija sa 0,1 odsto.
XS
SM
MD
LG