Dostupni linkovi

NSRS nije usvojila zakon o penziji za vojnike


Zgrada skupštine RS
Zgrada skupštine RS
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na posebnoj sjednici održanoj u srijedu u Banjoj Luci odbacili su prijedlog Vlade da po hitnom postupku usvoje Zakona o ostvarivanju prava na starosnu penziju profesionalnih vojnih lica pripadnika Oružanih snaga BiH koja su obavezno prijavljena na penzijsko i invalidsko osiguranje u Republici Srpskoj, javlja dopisnik RSE.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Petar Đokić obrazlažući Vladin prijedlog zakona pojasni je da sredstva za isplatu ovih penzija ne mogu padati na teret sredstava Fonda PIO Republike Srpske, već isključivo na teret sredstava budžeta Republike Srpske.

Istakao je da je donošenje ovog zakona po hitnom postupku neophodno, jer je za 46 oficira i podoficira OS BiH, zaključno sa 31. decembrom 2012. godine, trebalo da prestane profesionalna vojna služba u OS BiH zbog navršenih godina života i dužine trajanja službe u OS.

Ovim licima, podsjeti je Đokić, zbog nemogućnosti da ostvare pravo na penziju u skladu sa važećim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, Ministarstvo odbrane BiH produžilo profesionalnu vojnu službu do 28. februara.
XS
SM
MD
LG