Dostupni linkovi

Vlada Avganistana traži povlačenje američkih marinaca


Vlada Avganistana traži povlačenje specijalnih jedinica američke vojske iz provincija Vardak i Logar u roku od dve sedmice, jer podstiču nestabilnost.

"Na današnjem sastanku saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Hamid Karzai naredio je Ministarstvu odbrane da protera američke specijalne snage iz Vardaka i Logara u roku od dve nedelje", izjavio je Karzaijev portparol Aimal Faizi.

Faizi je naveo da specijalne jedinice i ilegalne naoružane grupe koje su one formirale "stvaraju nesigurnost, nestabilnost i maltretiraju lokalno stanovništvo u tim provincijama", prenosi AFP.

On je na konferenciji za novinare rekao da su ovakve mere donete zbog akcija Avganistanaca za koje se smatra da su deo specijalnih jedinica američke vojske.

Odluka Kabula došla je u trenutku učestalih optužbi da avganistanske jedinice, za koje vlada tvrdi da ih plaća američka vojska, stoje iza slučejava torture i nestanaka ljudi. Preliminarna istraga pokazala je da su te jedinice odgovorne za nedavno ubistvo studenta u provinciji Vardak, kome je glava odrubljena.
XS
SM
MD
LG