Subota, 28. novembar/studeni 2015, 08:39 CET

Svet iznenađen odlukom pape Benedikta da se povuče

11.02.2013

Neočekivana objava pape Benedikta šesnaestog da će se krajem meseca povući sa te dužnosti iznenadila je mnoge rimokatolike i svet koji mu odaju priznanje za njegova dostignuća na čelu katoličke crkve.

Italijanski premijer Mario Monti rekao je da je "veoma potrešen ovim neočekivanim vestima", prenosi Bi-bi-si. Čak je i portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao da je odluka bila iznenađenje.
 
"Sigurno imate mnogo pitanja ali verujem da će nam biti potrebno nekoliko dana da se organizujemo jer je ova objava i nas sve iznenadila", rekao je Lombardi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je "najdublje poštovanje" za odluku pape Benedikta da se povuče.

"Ako je sam papa posle zrelog razmišljanja došao do zaključka da njegove snage više nisu dovoljne da vrši svoju dužnost, to u meni budi najdublje poštovanje".

Ona je ocenila da Benedikt "jeste i ostaje jedan od najvećih verskih mislilaca naše epohe".

Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao da je papina odluka "dostojna poštovanja" i dodao da "republika pozdravlja papu koji donosi tu odluku".

Portparol izraelskog vrhovnog rabina Jona Mecgera rekao je da papa ima velike zasluge u unapređenju međuverskih odnosa u svetu između judaizma, hrišćanstva i islama.

U odvojenoj izjavi, vrhovni rabin Izraela Jona Mecger rekao je da je papa Benedikt šesnaesti unapredio odnose između hrišćanstva i judaizma i doprineo "smanjenju broja antisemitskih akata u svetu".

Novi Kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi, vođa Anglikanske crkve, rekao je danas da mu je "srce teško" zbog najave ostavke pape Benedikta, ali je dodao i da "u potpunosti" razume njegovu odluku.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da će papa Benedikt "nedostajati kao duhovni vođa miliona ljudi". Kameron je uputio "najbolje želje" papi i dodao da je on "radio neumorno na jačanju odnosa Velike Britanije i Svete stolice".

U Poljskoj je papina objava da odlazi predstavljala "veliko iznenađenje" za poljske bikupe, rekao je portparol Biskupske konferencije te zemlje, monsinjor Vojček Polak.

Adam Bonjecki, bliski prijatelj poljskog pape Jovana Pavla Drugog, koga je papa Benedikt nasledio, rekao je da je papa pokazao kako se u "velikoj veri rešava problem službe, starosti i slabosti".

On je rekao da je Benedikt šesnaesti bio svedok poslednjih dana pape Jovana Pavla Drugog i dodao da veruje da on nije želeo da se ponove ti poslednji dramatični meseci kada je papa Jovan Pavle Drugi ostao na svom mestu, a bio praktično nesposoban da vrši tu dužnost.
11 februar/veljača 2013
11 februar/veljača 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.