Dostupni linkovi

Rasmusen: NATO nije svetski policajac



Generalni sekretat NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da NATO neće intervenisati u Siriji i Maliju ukoliko to ne budu zahtevale Ujedinjene nacije.

Rasmusen je u intervjuu za briselski portal Eu Obzerver rekao da je frustriran izveštajima o stradanjima civila u Siriji, ali da NATO neće intervenisati bez mandata UN.

„Čak ni sirijska opozicija nije zatražila da intervenišemo“, rekao je generalni sekretar i dodao da NATO nije svetski policajac. On je izjavio i da ne vidi ulogu za Severnoatlantski pakt ni u Maliju, mada je podržao francusku vojnu intervenciju u toj afričkoj zemlji.

Rasmusen je istakao da je kresanje vojnog budžeta u nekoliko evropskih zemalja sve veći problem za NATO, jer se time povećava jaz između vojnih kapaciteta Sjedinjenih Država i evropskih članica ove organizacije.

Upitan da li bi NATO podržao stvaranje paralelnih evropskih odbrambrenih snaga, o čemu se već dugo raspravlja u Evropi, Rasmusen je rekao da je odluka o formiranju takve strukture na zemljama članicama Evropske unije.
XS
SM
MD
LG