Petak, 06. maj/svibanj 2016, 07:31 CET

  EU pokrenula restauraciju Pompeje

  06.02.2013
  EU je danas pokrenula restauraciju drevnog grada Pompeje vrijedne 105 milion evra i najavila je da će pokušati da od mafije zaštiti fondove namijenjene za restaruaciju.

  Projekat je započet dan nakon što je policija uhapsila vlasnicu italijanske kompanije  "Kakavo" Ana-Mariju Kakavo, koja je bila zadužena za restauraciju Pompeje. 

  Vlasnici je određen kućni pritvor zbog sumnji da je zloupotrijebila nadoknade za radove na lokaciji koja je proglašena svjetskom baštinom i na kojoj je 2008. godine proglašeno vanredno stanje zbog loše situacije.  

  Evropska komisija saopštila je da će novac biti potršen na novi kanalizacioni sistem, ojačanje pojedinih struktura i obuku osoblja, a  obuhvataće "razne mjere zaštite od uticaja `Kamore`". 

  "Kamora" je lokalna mafija i djeluje u Napulju i okolini, a udaljen je oko 25 kilometara od Pompeje.

  Kakavo negira optužbe za korupciju i prevaru. NJena kompanija, čije je sjedište u Salernu izvodila je projekte unutar Pompeje i čiji su troškovi ukupno iznosili osam miliona evra.

  Istraga se vodi protiv još pet osoba, među kojima je bivši  specijalni komesar Marćelo Fjori imenovan za nadzor nad istorijskom lokacijom suočenom sa sve većim oštećenjima.

  Tokom 2008. godine, italijanska vlada je proglasila vanredno stanje na lokaciji na kojoj se nalazio drevni grad zatrpan erupcijom vulkana Vezuv u 79. godini naše ere.
  06 februar/veljača 2013
  06 februar/veljača 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.