Dostupni linkovi

Janša: Ne može se ići izvan arbitražnog okvira



Slovenački zahtevi u podnesku za Arbitražni sud o graničnom sporu s Hrvatskom ne mogu ići izvan onoga što je određeno Arbitražnim sporazumom, kaže Janez Janša.

Zbog nagoveštaja da bi se pred Arbitražnim sudom moglo osporavati da je malo ribarsko mesto Savudrija u Hrvatskoj, slovenačka vlada je nedavno odložila odluku o tome kako će u svom podnesku definisati šta je predmet graničnog spora.

Premijer Slovenije je nakon zatvorene rasprave parlamentarnog odbora za spoljnu politiku o predlogu slovenačkog podneska naglasio da je prisutna spoznaja o ograničenjima koje donosi sam Arbitražni sporazum.

"Na slovenačkim je stručnjacima da se što je moguće više ujedine i iskoriste manevarski prostor koji postoji. No, jasno je da se preko onoga što je određeno u Arbitražnom sporazumu, koji je u Sloveniji prihvaćen i na referendumu, ne može ići", smatra Janša.

Hrvatska strana tvrdi da je Slovenija, odnosno Ljubljanska banka kriva za to što hrvatskim štedišama nije vraćen novac nakon raspada SFRJ. S druge strane, Slovenija se poziva na ugovor o sukcesiji koji su potpisale sve bivše republike, pa i Hrvatska. Po tom ugovoru je isplata štediša zapravo obaveza same Hrvatske.
XS
SM
MD
LG