Dostupni linkovi

Predstavnici Evropske komisije zabrinuti zbog pretnji u Srbiji


Predstavnici Evropske komisije pozdravili su u utorak napredak Srbije u reformama i učestvovanje u dijalogu s Prištinom, ali i izrazili zabrinutost zbog pretnji novinarima, zaštitnicima ljudskih prava i LGBT populaciji, navodi se u saopštenju sa sastanka u Beogradu predstavnika Vlade Srbije i Evropske komisije.

Evropski zvaničnici su naveli da su u istragama pretnji manjinskim grupama ostvareni nedovoljni rezultati i podsetili da se zaštita manjina, uključujući Rome, pažljivo prati kroz evrointegracije Srbije i da propisi treba da se potpuno i dosledno primenjuju širom Srbije.

"Komisija je pohvalila konstruktivno učestvovanje Srbije u dijalogu Beograda i Prištine koji je omogućila EU. Naglasila je i da treba da nastavimo da na isti način učestvujemo u regionalnoj saradnji i jačanju odnosa sa susednim državama", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije.

Na sastanku, kojem su predsedavali direktor Kancelarije Milan Pajević i direktor Generalnog direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji Pjer Mirel, razgovarano je o Akcionom planu za sprovođenje preporuka iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku reformi, kao i pripremama za usklađivanje s pravnim tekovinama EU.
XS
SM
MD
LG