Dostupni linkovi

Grčka podzemna ponovo radi posle rasterivanja štrajkača



Zaposleni u podzemnoj železnici u Atini koji su bili u štrajku, vratili su se na posao danas samo nekoliko sati pošto su specijalne policijske jedinice rasterale grupu štrajkača zabarikadiranih u jednom depou u Atini.

Time je okončan devetodnevni štrajk koji je blokirao metro sistem u gradu, ali gradski saobraćaj još nije potpuno normalizovan jer ne rade autobusi i trolejbusi.

Više desetina štrajkača zabarikadiralo se u četvrtak u depou u zapadnom delu Atine, pošto je vlada uvela prinudnu mobilizaciju po kojoj radnici koji se ne vrate na posao rizikuju otkaz, hapšenje i zatvorsku kaznu do pet godina.

Zaposleni u podzemnoj železnici štrajkovali su zbog najnovijih mera štednje, odnosno planirane izmene kolektivnih ugovora u okrivu reforme sistema plata u javnom sektoru, kojim će im plate prosečno biti manje za 25 odsto.

Grčka je od kraja 2009. uvela niz mera štednje da bi dobila neophodnu međunarodnu finansijsku pomoć da spreči bankrot. Te mere dovele su do recesije i rekordne nezaposlenosti od preko 26 odsto.
XS
SM
MD
LG