Petak, 29. april/travanj 2016, 12:22 CET

  Paneta: SAD neće slati trupe na Mali

  15.01.2013
  Sekretar za odbranu SAD Leon Paneta odbacio mogućnost slanja američkih trupa na Mali. Za nekoliko dana na Mali stižu regionalne snage da bi pomogle Francuzima.

  Paneta je na zajedničkoj konferenciji za novinare s portugalskim ministrom odbrane Žozeom Pedrom Agijarom-Brankom u Lisabonu rekao da SAD još razrađuju detalje pomoći koju će pružiti Francuskoj, prenosi AP i navodi da se američki zvaničnici nadaju da će Francuzi uspjeti da uspostave veću bezbjednost u toj zapadnoafričkoj državi.

  SAD Francuzima u napadu na islamističke ekstremiste na Maliju pružaju pomoć u prikupljanju obavještajnih podataka, a američki zvaničnici nisu odbacili mogućnost da u Mali pošalju američki avion, koji bi pružao pomoć u transportu i logističku podršku.

  U međuvremenu, Nigerija je objavila da će regionalne zapadnoafričke snage stići na Mali za nekoliko dana kako bi pomogle Francuzima u intervenciji protiv islamističkih pobunjenika.

  Ovu informaciju je za BBC je potvrdio komandant tih snaga, general Šehu Abdulkadir, koji prisustvuje sastanku zapadnoafričkih vojnih komandanata u glavom gradu Malija Bamaku.

  Na Maliju se nalazi 750 francuskih vojnika, a očekuje se da će se njihov broj povećati na 2.500. Francuska je u petak počela intervenciju kako bi zaustavila napredovanje islamista prema jugu.
  15 januar/siječanj 2013
  15 januar/siječanj 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.