Petak, 27. novembar/studeni 2015, 03:46 CET

Paneta: SAD neće slati trupe na Mali

15.01.2013
Sekretar za odbranu SAD Leon Paneta odbacio mogućnost slanja američkih trupa na Mali. Za nekoliko dana na Mali stižu regionalne snage da bi pomogle Francuzima.

Paneta je na zajedničkoj konferenciji za novinare s portugalskim ministrom odbrane Žozeom Pedrom Agijarom-Brankom u Lisabonu rekao da SAD još razrađuju detalje pomoći koju će pružiti Francuskoj, prenosi AP i navodi da se američki zvaničnici nadaju da će Francuzi uspjeti da uspostave veću bezbjednost u toj zapadnoafričkoj državi.

SAD Francuzima u napadu na islamističke ekstremiste na Maliju pružaju pomoć u prikupljanju obavještajnih podataka, a američki zvaničnici nisu odbacili mogućnost da u Mali pošalju američki avion, koji bi pružao pomoć u transportu i logističku podršku.

U međuvremenu, Nigerija je objavila da će regionalne zapadnoafričke snage stići na Mali za nekoliko dana kako bi pomogle Francuzima u intervenciji protiv islamističkih pobunjenika.

Ovu informaciju je za BBC je potvrdio komandant tih snaga, general Šehu Abdulkadir, koji prisustvuje sastanku zapadnoafričkih vojnih komandanata u glavom gradu Malija Bamaku.

Na Maliju se nalazi 750 francuskih vojnika, a očekuje se da će se njihov broj povećati na 2.500. Francuska je u petak počela intervenciju kako bi zaustavila napredovanje islamista prema jugu.
15 januar/siječanj 2013
15 januar/siječanj 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.