Nedjelja, 01. februar/veljača 2015, 05:08 CET

Vijesti

Dodik posthumno odlikovao Srđana Aleksića

09.01.2013
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posthumno je odlikovao Srđana Aleksića, hrabrog Trebinjca koji je 1993. godine smrtno stradao spašavajući život sugrađaninu Alenu Glavoviću. Aleksić je odlikovan "Ordenom časti RS sa zlatnim zracima".

Rade Aleksić, Srđanov otac, vidno potresen, primio je priznanje u Palati predsjednika RS u Banjaluci, gdje je povodom 9. januara, Dana i krsne slave Republike Srpske, Dodik svečano uručio ordenje i medalje građanima i institucijama, koji su djelima i zaslugama posebno afirmisali RS  i srpski narod.

Vojska Republike Srpske je 21. januara 1993. na trebinjskoj pijaci tukla Bošnjaka Alena Glavovića a  Srđan Aleksić priskočio je u pomoć Glavoviću, pa su četvorica vojnika, kundacima pušaka na smrt  pretukli Srđana.

Od zadobijenih batina Srđan je pao u komu, i preminuo je 27. januara 1993. godine.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, Ulica Velikih drveta u Sarajevu je 15 godina nakon Srđanove smrti nazvana njegovim imenom, prolazu u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu je nazvan po Srđanu i tu je postavljena spomen-ploča u njegovu čast, kao i u Pančevu.

Na Dan državnosti Srbije, prošle godine, Aleksić je posthumno odlikovan zlatnom medaljom Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost i dijelo ličnog herojstva.
09 januar/siječanj 2013
09 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
5. februar: "Perspektiva" - novi serijal RSEi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
28.01.2015
RSE u saradnji sa Mebius filmom 5. februara počinje s emitovanjem jednogodišnjeg TV serijala o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U 52 emisije, snimljene u formi dijaloga i sučeljavanja, gostuju angažovani mladi muzičari iz regiona, kao što su Edo Maajka, Marcello, Brano Jakubović, Remy i drugi. Serijal, koji će biti emitovana na BHT-u i 25 drugih televizijskih stanica iz regiona, počinjemo pričom mladih iz Mostara.