Utorak, 09. februar/veljača 2016, 16:48 CET

  Baskijska nacionalistička grupa Batasuna se raspušta

  03.01.2013
  Baskijska nacionalistička grupa poznata kao Batasuna - legalna u Francuskoj, ali zabranjena u Španiji - objavila je da se raspušta poslije 11 godina.

  Vođe ove grupe saopćile su da se Batasuna ("jedinstvo") raspušta, jer se "baskijska zemlja nalazi u novoj političkoj fazi".

  Batasuna je zabranjena u Španiji od 2003. zbog veza sa separatističkom organizacijom ETA, ali je prisutna u Francuskoj, gdje se zalaže za autonomiju tri francuske baskijske pokrajine u Španiji, prenio je AP.

  U saopćenju Batasune podsjeća se i na odluku organizacije ETA iz januara 2011., da prekine oružani konflikt i najavljuje da će se borba za "slobodnu ujedinjenu baskijsku zemlju" nastaviti drugim "političkim sredstvima".
  03 januar/siječanj 2013
  03 januar/siječanj 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.