Dostupni linkovi

Milanović odgovorio na kritike kardinala Bozanića


Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je da uvođenje zdravstvenog vaspitanja u škole ima dobre i plemenite namjere, odgovarajući na kritike kardinala Josipa Bozanića upućene tokom božićne propovijedi.

"Naše namjere su dobre i plemenite. Ne kažem da, možda, neki put u tom nastojanju da se učini dobro, čovjek ne pogriješi, ali vjerujem da radimo pravu stvar", izjavio je Milanović.

Na Milanovićevu izjavu da je "uvođenje zdravstvenog vaspitanja u škole stvar higijene", Bozanić je u propovijedi istakao da to nije stvar higijene već pogleda na svijet i da vjernici imaju pravo odlučivati šta će im djeca učiti u školi.

Zdravstveno vaspitanje, prema riječima Bozanića, crkva podržava, ali ne želi da se djeca uče "rodnoj ideologiji koja se protivi hrišćanskom pogledu na svijet".

Milanović i hrvatski predsjednik Ivo Josipović prisustvovali su božićnoj misi u zagrebačkoj katedrali iako se nijedan od njih ne izjašnjava kao katolik. Milanović se deklariše kao ateista, a Josipović kao agnostik.

Hrvatska biskupska konferencija saopštila je ranije da je uvođenje zdravstvenog obrazovanja u škole protivno sporazumima između Hrvatske i Vatikana, da se taj model protivi učenjima hrišćana i da je njegova obaveznost kršenje Ustava i prava slobode roditelja da sami odlučuju o obrazovanju djece.
XS
SM
MD
LG