Dostupni linkovi

Putin negira da je uspostavio autoritarni režim



Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je danas ekonomsku situaciju u Rusiji kao "zadovoljavajuću" i odbacio ocene da je za 12 godina, otkada je na vlasti, uspostavio
autoritarni režim.

Putin je kazao da o tome kako nije reč o autoritarnom sistemu govori činjenica da nije izmenio Ustav iako je mogao kako bi se kandidovao i treći put na mesto predsednika države, već je "prešao na mesto drugog čoveka u državi", odnosno na mesto premijera.

Tokom konferencije za štampu koja je trajala četiri i po sata i kojoj je prisustvovalo više od hiljadu novinara, Putin je morao da čak sedam puta odgovara na pitanje o zakonu koji je u proceduri Državne Dume o zabrani da Amerikanci usvajaju rusku decu.

Putin je pri tome ponavljao da podržava taj zakon zbog nekorektnog ponašanja američkih vlasti kao i zbog toga što smatra da je to adekvatan odgovor na američki "zakon Magnitskog". Pri tome je izbegavao odgovor šta će ubuduće biti sa ruskom decom-invalidima, koja žive u dečijim domovima.

On takođe nije određeno rekao ni da li će taj zakon potpisati.

Na pitanje gde su i šta rade njegove ćerke, Putin je kazao da su u Moskvi, da studiraju i uz studije rade. "Sve je u redu i u ličnom životu i u profesionalnom usavršavanju. Ja se njima ponosim", rekao je Putin.

Na pitanje otkud glasine o njegovom lošem zdravstvenom stanju "kada se vidi da izgleda dobro", Putin je odgovorio da ih šire njegovi politički protivnici. "Ja im poručujem - nećete dočekati", kazao je on.
XS
SM
MD
LG