Dostupni linkovi

Obama priznaje legitimitet siirijskog opozicionog saveta



Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da je najveća sirijska opoziciona grupa jedini "legitimni predstavnik" naroda Sirije i da je ujedinjenje opozicije u toj zemlji "veliki korak" u okviru diplomatskih napora za obaranje režima predsednika Bašara el-Asada.

"Naravno, uz to priznanje ide i odgovornost. Kako bismo bili sigurni da će se organizovati na odgovarajući način, da predstavljaju sve strane, da se posvete političkoj tranziciji koja poštuje prava žena i manjina", kazao je Obama u intervjuu televiziji Ej-Bi-Si (ABC).

Priznanjem saveta kao jedinog predstavnika sirijskog naroda SAD su se pridružile stavu Velike Britanije, Francuske i nekoliko arapskih zemalja, zauzetom nedugo po formiranju tog tela na sastanku predstavnika sirijske opozicije prošlog meseca u Kataru.

Obamina administracija priznanjem sirijskog opozicionog saveta želi da ograniči uticaj sirijskih ekstremističkih pobunjeničkih grupa povezanih sa Al Kaidom.

Očekuje se da će američko priznanje sirijskog opozicionog saveta biti u centru današnje međunarodne konferencije posvećene krizi u Siriji koja se održava u Marakešu.
XS
SM
MD
LG