Dostupni linkovi

SAD protiv izmene propisa na Internetu



Američka delegacija se najglasnije protivi uvođenju novih propisa UN o tržištu i kontroli
na internetu, o kojima će biti raspravljano na danas započetom 11-odnevnom sastanku u Dubaju.

Konferencija UN želi da ažurira telekomunikacijske propise koji su poslednji put revidirani 1988.

Zvaničnici Međunarodnog saveza za telekomunikacije UN usprotivili su se tvrdnjama da bi ishod sastanka bogla biti nova ograničenja na internetu rečima da se on u prvom redu odnosi na pitanja poput sajber kriminala i većeg pristupa internetu u zemljama u razvoju.

Ostali učesnici konferencije u Dubaiu - među kojima je američka delagacija koju čini 123 predstavnika tehnoloskih giganata poput Gugla i Majkrosofta - plaše se da bi bilo kakav nov nadzor UN na internetu mogao poslužiti kao izgovor za blokiranje pristupa i
nadgledanje u državama poput Rusije i Kine.

Ishod ovog okupljanja je daleko od sigurnog. Predstavnici 193 države već su izneli više od 900 predloženih izmena propisa koje se odnose na internet, cene rominga i satelitiskih i fiksnih linija komunikacija. Za usvajanje bilo kog predloga potreban je široki konsenzus.

To telo nema moć da natera pojedine države da izmene propise na internetu, poput kineskog "Velikog vatrenog zida" i široko raširenog blokiranja sajtova političke opozicije u Iranu, zalivskim državama i drugim mestima.
XS
SM
MD
LG