Dostupni linkovi

Ministar: Grčka mora da otkupi svog dug



Plan Grčke da od privatnih investitora otkupi deo svojih obveznica, "mora uspeti" jer je to ključni deo nastojanja da se smanji njen prekomerni javni dug, izjavio je danas ministar finansija Janis Sturnaras.

Otkup obveznica je deo mera dogovorenih ove sedmice u Briselu, uz isplatu tranše od 44 milijarde evra pomoći Međunarodnog monetarnog fonda i 16 zemalja zone evra za otplatu državnog duga Grčke.

Marta ove godine, Grčka je sprovela zamenu obveznica tako što je obveznice koje su imali privatni investitori zamenila novim, s nižom kamatom i dužim rokom dospeća.

Tim aranžmanom je poništen dug od 110 milijardi evra čime su investitori izgubili više od polovine početna vrednost obveznica koje su prvobitno kupili.

Privatni vlasnici obveznica uključeni u tu zamenu su bili grčki penzioni i fondovi socijalnog osiguranja koji su izgubili značajan deo kapitala.

Zbog ogromnog duga i budžetskog deficita, Grčka je od maja 2010. pod strogim nadzorom MMF i zemalja evrozone koje su joj dale 240 milijardi evra kao pomoć za otplatu i servisiranje krdita, zahvaljujući čemu je uspela da očuva likvidnost.
XS
SM
MD
LG