Ponedjeljak, 30. novembar/studeni 2015, 01:52 CET

Šest decenija od smrti kraljice Jelene

28.11.2012

Fondacija Petrović-Njegoš, osnovana u spomen najpoznatije crnogorske dinastije, obeležila je danas 60. godišnjicu smrti italijanske kraljice Jelene, ćerke kralja Crne Gore Nikole Petrovića.

Fondacija je saopštila da je tim povodom, na grob kraljice u francuskom gradu Monpeljeu položen venac, a u mesnoj crkvi je održana misa.

Jelena Petrović Savojska je poslednja kraljica Italije, a bila je udata za kralja te zemlje Vitoria Emanuela Trećeg.

Crnogorska princeza se u Italiju udala 1897. godine, a 1900. godine, kada je njen suprug postao kralj Italije, i ona je dobila titulu kraljice.

Zanimljivbo je da je ona katoličku veru primila na brodu, na svadbenom putovanju, što je bio dogovor dve kraljevske familije.

Italija je 1946. godine ukinula monarhiju, a kraljevska porodica je republiku dočekala u izgnanstvu.

Italijani, posebno monarhistički nostalgičari, Jelenu i danas nazivaju "kraljica majka", jer je bila omiljena u narodu zbog veoma aktivnog humanitarnog rada.
28 novembar/studeni 2012
28 novembar/studeni 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika