Petak, 27. novembar/studeni 2015, 18:14 CET

EULEX potvrdio hapšenje tri osobe za zločine u Klečki

24.11.2012
EULEX policija uhapsila je danas tri osobe osumnjičene za ratne zločine na Kosovu.

Zvaničnik EULEX-a nije dao mnogo detalja, ali bi se moglo raditi o hapšenjima u slučaju 'Klečka, za koji se ponovo sudi od prošle sedmice.

"Ono što mogu potvrditi je da smo uhapsili tri osobe osumnjičene za ratne zločine", rekao je portparol EULEX-a Anne Blanksma.

Na pitanje da li su tačne informacije nekih medija da je uhapšen Fatmir Limaj, Blanksma je rekao da su to spekulacije, te da može potvrditi samo da su uhapšenje tri osobe.

Ove sedmice EULEX je ponovo otvorio slučaj "Klečka", nakon što je dobio nove dokaze iz dnevnika osobe nazvane "svjedok X", (sada pokojnog Agima Zogaja).

Vrhovni sud Kosova je prošle sedmice poništio odluku prvostepenog suda kojim je obustavljeno krivično gonjenje Ljimaja i četiri njegova bivša saborca zbog ratnog zločina u selu Klečka. Predmet je vraćen na ponovno suđenje u Okružni sud u Prištini.

Ljimaj koji je i potpredsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) i poslanik u Skupštini Kosova, optužen je da je sa grupom saradnika odgovoran za ubistvo civila i ratnih zatvorenika u pritvorskom centru u Klečki koji je držala Oslobodilačka vojska Kosova.
24 novembar/studeni 2012
24 novembar/studeni 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.