Dostupni linkovi

Lideri Albanaca: Spomenik u Preševu - čin pažnje i sećanja



Politički lideri albanskih partija na jugu Srbije tvrde da postavljanje spomenika poginulim članovima nekadašnje takozvane oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) u centru Preševa nije provokacija i zameraju premijeru Ivici Dačiću na, kako navode, otvorenim pretnjama.

Oni, naime, tvrde da spomenik koji je otkriven 16. novembra predstavlja "čin pažnje i sećanja" na mlade Albance s juga Srbije koji su stradali 2001. godine.

Dačić je juče izjavio da postavljanje spomen ploče pripadnicima nekadašnje Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB) u centru Preševa predstavlja nepotrebnu provokaciju na koju država mora da reaguje i poručio da bi zato bilo bolje da Albanci sami sklone spomenik.

On je rekao da je podizanje spomen ploče zapravo "nepotrebna provokacija" pogotovo ako se dovede u kontekst Dana albanske zastave koji pada 28. novembra, kao i da se dan nakon toga očekuje izricanje presude Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu.

Jedan od komandanata OVPMB i doskorašnji predsednik Skupštine opštine Bujanovac, Jonuz Musliu, koji je predsednik Pokreta za demokratski progres (PDP), izjavio je da su Albanci za mirno rešavanje svih konflikata i da će predsednik Vlade Srbije "partnera za huškanje i rat morati da potraži na drugom mestu".

U Demokratskoj partiji (DP) ističu da su svi nastradali 2001. godine nečija deca koja zaslužuju da im se imena ne zaborave, a potpredsednik te partije Nedžat Beljulji apeluje na trezvenost, jer ovo, kaže, nije vreme za "proizvodnju" problema.
XS
SM
MD
LG