Petak, 18. april/travanj 2014, 05:17 CET

Vijesti

Bramerc: Razočarni smo presudom Gotovini

Veličina slova - +
21.11.2012

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz) izjavio je danas da je razočaran oslobađajućom presudom koju je žalbeno veće suda prošlog petka izreklo Hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču.

Žalbeno veće time je poništilo prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na zatvorsku kaznu od 18 godina zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine i druge zločine tokom i posle operacije Oluja u avgustu i septembru 1995. godine.

"Tužilaštvo je razočarano ishodom presude koja poništava presudu koju su protiv Gotovine i Markača jednoglasno donela trojica sudija pretresnog veća. Svesni smo da oni koji su doživleli zločine povezane s operacijom Oluja nisu zadovoljni ishodom i osećaju da njihove patnje nisu priznate", piše u izjavi koju je Bramerc objavio u Hagu kasno popodne.

U izjavi piše i da će "kao i u svim predmetima, ako potrebni uslovi budu ispunjeni, tužilaštvo razmisliti o postupku preispitivanja presude".

Bramerc podseća da je tužilaštvo tokom žalbenog postupka izrazilo uverenje da je bilo dovoljno dokaza protiv Gotovine i Markača za održavanje prvostepene presude.

Bramerc je podvukao da su "suprotna mišljenja... sudija (Karmela) Ađijusa i (Fausta) Pokara ukazala na mnoga važna pitanja koja proizlaze iz presude koju je donela većina i o kojima bi Tribunal trebalo da razmisli".

O tim pitanjima je, po Bramercu, "važno razmisliti" u nadi da će to biti podsticaj daljem jačanju međunarodne pravde.

Haško tužilaštvo će, navodi u izjavi glavni tužilac, sav dokazni materijal staviti na raspolaganje pravosuđima u bivšoj Jugoslaviji kako bi "omogućilo krivično gonjenje zločina počinjenih u vezi sa operacijom Oluja".

"Verujemo da će pravosuđe u Hrvatskoj biti doraslo svojim obavezama", podvukao je Bramerc.

Glavni tužilac je, međutim, naznačio da tužilaštvo "mora da poštuje" presudu po žalbenom postupku, zato što "međunarodnog krivično pravosuđe i vladavina prava uopšte moraju biti zasnovani na temeljnom poštovanju pravnog postupka".
21 novembar/studeni 2012
21 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti