Četvrtak, 03. septembar/rujan 2015, 19:12 CET

Svinen: Tužilaštvo neće tražiti reviziju presude Gotovini i Markaču

20.11.2012
Savetnik glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, Frederik Svinen izjavio je večeras da Tužilastvo neće tražiti reviziju odluke Apelacionog veća, koje je oslobodilo hrvatske generale optužene za zločin nad civilima u akciji Oluja. 

Za Tribunal nema narednog koraka, jer je konačna odluka doneta, izjavio je za RTS savetnik glavnog haškog tužioca. 

"Kada pogledate na bilo koju odluku pitanje je šta tu može da uradi. U teoriji postoji - preispitivanje, obe strane mogu da zatraže  reviziju odluke, ako se pojave nove činjenice koje nisu bile na  raspolaganju tokom procesa, to postoji kao mogućnost u teoriji, ali
mi u ovom trenutku ne planiramo to da uradimo", kazao je Svinen. 

RTS podseća da je odbrana Ante Gotovine najavila prijavu protiv bivše glavne tužiteljke Haškog suda Karle del Ponte, koja je izjavila da je konsternirana presudom. 

Del Ponte je navela da "posle toga mora da se posumnja da je na presudu uticala politika, novac za lobiranje ili nešto što nema veze sa sudom". 

Gotovina i Markač oslobođeni su otpužbe za zločin nad civilima u Oluji, 1995. godine, čime je poništena i prvostepena odluka suda kojom su bili osuđeni na 24 i 18 godina zatvora.
20 novembar/studeni 2012
20 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.