Četvrtak, 26. novembar/studeni 2015, 09:44 CET

Policija: Uhapšen Jožef Kasa

20.11.2012
Policija je uhapsila četiri osobe iz Subotice zbog sumnje da su odobravanjem kredita i bankarskih garancija pod povoljnijim uslovima zloupotrebile službeni položaj i
oštetili Agrobanku iz Beograda za više od 13 miliona evra, saopšteno je večeras iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. 

Uhapšeni su Jožef Kasa (67), Peđa Mališanović (43), Zoran Malešević (36) i Miomir Paovica (54), svi iz Subotice, precizira se u saopštenju. 

Navodi se da su osumnjičeni odobravali kredite i bankarske garancije, pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava, povezanim privrednim društvima "Azohem" Subotica, "Mala Bosna" i "Azotara" Subotica, čiji je vlasnik Mališanović. 

Paovica, kao sudski veštak građevinske struke, u dogovoru sa Mališanovićem je od januara 2007. do marta 2010. godine, sačinio osam procena tržišne vrednosti nepokretnosti – zemljišta i objekata Fabrike za proizvodnju veštačkih đubriva "Azotara" iz Subotice. 

U tim procenama je, kako se navodi, po zahtevu osumnjičenog Mališanovića, a za potrebe "Agrobanke", višestruko precenjivao  njihove vrednosti, kako bi stvorio formalne uslove i privid  odgovarajućeg obezbeđenja plasmana Agrobanke tim preduzećima. 

Najveći deo tako realizovanih sredstava iskorišćen je za povraćaj ranije realizovanih kredita, za tekuće poslovanje firmi pod kontrolom Mališanovića, navodi se u saopštenju. 

Osumnjičeni će biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal. Jožef Kasa je nekadašnji direktor filijale subotičke Agrobanke, bivši predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i potpredsednik Vlade Srbije premijera Zorana Đinđića.
20 novembar/studeni 2012
20 novembar/studeni 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.