Nedjelja, 24. maj/svibanj 2015, 05:09 CET

Policija: Uhapšen Jožef Kasa

20.11.2012
Policija je uhapsila četiri osobe iz Subotice zbog sumnje da su odobravanjem kredita i bankarskih garancija pod povoljnijim uslovima zloupotrebile službeni položaj i
oštetili Agrobanku iz Beograda za više od 13 miliona evra, saopšteno je večeras iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. 

Uhapšeni su Jožef Kasa (67), Peđa Mališanović (43), Zoran Malešević (36) i Miomir Paovica (54), svi iz Subotice, precizira se u saopštenju. 

Navodi se da su osumnjičeni odobravali kredite i bankarske garancije, pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava, povezanim privrednim društvima "Azohem" Subotica, "Mala Bosna" i "Azotara" Subotica, čiji je vlasnik Mališanović. 

Paovica, kao sudski veštak građevinske struke, u dogovoru sa Mališanovićem je od januara 2007. do marta 2010. godine, sačinio osam procena tržišne vrednosti nepokretnosti – zemljišta i objekata Fabrike za proizvodnju veštačkih đubriva "Azotara" iz Subotice. 

U tim procenama je, kako se navodi, po zahtevu osumnjičenog Mališanovića, a za potrebe "Agrobanke", višestruko precenjivao  njihove vrednosti, kako bi stvorio formalne uslove i privid  odgovarajućeg obezbeđenja plasmana Agrobanke tim preduzećima. 

Najveći deo tako realizovanih sredstava iskorišćen je za povraćaj ranije realizovanih kredita, za tekuće poslovanje firmi pod kontrolom Mališanovića, navodi se u saopštenju. 

Osumnjičeni će biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal. Jožef Kasa je nekadašnji direktor filijale subotičke Agrobanke, bivši predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i potpredsednik Vlade Srbije premijera Zorana Đinđića.
20 novembar/studeni 2012
20 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Novi Sadi
X
16.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.