Dostupni linkovi

Presuda Zdravku Tolimiru 12. decembra



Haški tribunal izreći će 12. decembra presudu penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid u Srebrenici, saopšteno je
danas u Hagu.

U završnoj reči, krajem avgusta ove godine, tužioci su zatražili da general Tolimir bude proglašen krivim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici Bošnjacima i kažnjen doživotnim zatvorom.

General Tolimir, koji se branio sam, zatražio je da bude oslobođen optužbi.

Tolimir je tokom rata u BiH, 1992-95, bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

U osam tačaka, Tolimir je optužen za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon, prisilno premeštanje i deportaciju Bošnjaka iz Srebrenice iz Žepe od jula do novembra 1995.

Tolimir je uhapšen 31. maja 2007, a sutradan su ga vlasti Republike Srpske prebacile u Hag. Vlada Srbije, na čijem čelu je bio Vojislav Koštunica, saoštila je tada da je Tolimir bio uhapšen u Republici Srpskoj.

Tolimir je, međutim, u prvom pojavljivanju pred Tribunalom tvrdio je da je bio uhapšen u svom stanu u Beogradu, a onda prebačen preko Drine u RS.
XS
SM
MD
LG