Petak, 06. maj/svibanj 2016, 09:24 CET

  Tužilaštvo za Sanadera traži kaznu od 15 godina

  14.11.2012

  U završnom govoru na prvom suđenju bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu tužiteljstvo je zatražilo najveću zakonom predviđenu kaznu za nekada najmoćnijeg hrvatskog političara jer je  primanjem provizije od austrijske Hypo banke i mita od mađarskog MOL-a "izdao nacionalne interese" koje je kao dužnosnik morao štititi.
   

  "Sanader ne samo da nije štitio interese Hrvatske, već ih je prodao za 10 milijuna eura", ustvrdila je tužiteljica Vanja Marušić, govoreći o drugom dijelu optužnice protiv bivšeg premijera kojom ga se tereti da je, nakon dogovora da mu se isplati mito, Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini.
   

  Istaknula je da je još od sredine 90-ih godina, kada je navodno primio i proviziju od austrijske Hypo banke za kredit koji je u ratnim uvjetima odobren Hrvatskoj, svoje dužnosti koristio isključivo za vlastite interese. Sud je zbog toga pozvala da mu u prvom od niza postupaka s kojima se suočva izrekne najveću zakonom propisanu kaznu od 15 godina zatvora i obveže ga da državi vrati nezakonito stečenu dobit.

   

   


  Na optužbe u slučajevima Hypo i Ina-MOL sutra bi u svojim završnim riječima trebala odgovoriti Sanaderova obrana, nakon čega će sudsko vijeće odlučiti kada će objaviti prvu nepravomoćnu presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a.
  14 novembar/studeni 2012
  14 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.