Dostupni linkovi

Iran otkazao kupovinu oružja od Rusa vrijednu 4,2 milijarde USD


Irak je otkazao sporazum vrijedan 4,2 milijardi dolara o kupovini naoružanja od Rusije zbog bojazni od korupcije, saopštili su danas irački zvaničnici.

Irački premijer Nuri al Maliki pokrenuo je istragu o sporazumu koji je potpisan u oktobru. Ovim dokumentom bilo je predviđeno da Irak kupi ruske borbene helikoptere i projektile.

Malikijev portparol rekao je AFP-u da je kupovina otkazana "kada se premijer vratio iz posjete Rusiji i posumnjao na korupciju, zbog čega je odlučio da preispita čitav dogovor".

Sporazum bi Rusiju podigao u rang drugog najvećeg snabdjevača Iraka oružjem poslije SAD. Zvanična Moskva za sada nije komentarisala informacije o otkazivanju ugovora.

Maliki je početkom oktobra izjavio da ne želi da Irak bude "dio bilo kog oružanog monopola", nakon što je kritikovan zbog potpisivanja više sporazuma sa SAD.

Jedan poslanik u iračkom parlamentu rekao je da za jačanje protivterorističkih operacija treba unaprijediti rad obavještajne službe, a ne kupovati 30 borbenih helikoptera "Mi-28".

Informacija o kupovini ruskog naoružanja objavljena je 9. oktobra, poslije razgovora Malikija i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Moskvi.

Analitičari su tada rekli da Irak očigledno želi da u budućnosti kupuje oružje od više izvora, ali da će izbor Rusije pojačati utisak Vašingtona da na neki način "gubi Irak".

Maliki je i prije polaska u Moskvu upozorio da eventualni sporazum možda neće biti prihvaćen u parlamentu.
XS
SM
MD
LG